Schoolplatenmuseum Deinum

Museum

“Misschien vinden anderen mijn verzameling
“oude schoolplaten” ook wel mooi”

…dacht Piet Heeringa en daarom veranderde hij de stal van zijn boerderij in Deinum in een museum.
Kom ook kijken in het schoolplatenmuseum in het Friese Deinum!

Sinds 2009 is het Schoolplatenmuseum van eigenaar Piet Heeringa open en inmiddels kwamen er meer dan 1000 mensen een bezoekje brengen.

Tik van schoolplaten

Piet heeft een ‘tik’ van schoolplaten. Het begon allemaal met de plaat ‘Bos- en weidevogels’. Die hing vroeger altijd bij meester Humalda in het lokaal van de lagere school. Jaren later zag Piet de plaat ergens te koop staan. Hij aarzelde geen moment en schafte hem aan. Het was één van de eerste van de verzameling, die inmiddels meer dan 2500 platen bevat.

Een museum yn ‘t bûthûs

Heeringa houdt zijn ogen altijd open voor nieuwe schoolplaten. Tot dat hij in contact kwam met een oude leerkracht, die zijn verzameling van de hand wilde doen. Piet beloofde een goede bestemming voor ze te hebben en nam alle platen over. Vanaf dat moment veranderde de oude stal (Fries: bûthûs) van zijn boerderij in een museum.

 

Architect W.C. De Groot

WC de Groot 2De stelpboerderij waar het museum in zit, komt uit uit 1888 en is ontworpen door de beroemde Friese architect Willem Cornelis de Groot, die ook het Diaconessenhuis en het Sint Anthony Gasthuis in Leeuwarden ontwierp. In 2009 stond het werk van de Groot (in de volksmond: ‘W.C.’) centraal in het Fries Museum. Het Schoolplatenmuseum is gevestigd tegenover de Deinumer ‘sipel’ en ligt aan de ANWB- fietsknooppunten 60 en 77.

Faciliteiten:

– toegankelijk voor rolstoelers, via de achteringang,
– gratis parkeerruimte achter de boerderij,
– mindervalide toilet